Riittääkö pelastusalan ammattilaisia myös tulevaisuudessa?

Pidän pelastuslaitosten roolia merkittävänä kansalaisten turvallisuuden takaamisessa. Kuopiossa sijaitseva Pelastusopisto on sisäministeriön alainen oppilaitos, joka vastaa pelastustoimen ja hätäkeskustoiminnan ammatillisesta perus- ja täydennyskoulutuksesta sekä poikkeusoloihin varautumisen koulutuksesta.  Lisäksi Pelastusopisto vastaa kansainvälisen pelastustoiminnan asiantuntijoiden kouluttamisesta, rekrytoinnista ja lähettämisestä operaatioihin.

Pelastuslaitoksien arvioiden mukaan tarvittaisiin 1000 uutta pelastajaa nykyisen koulutustuotannon lisäksi vuoteen 2030 mennessä. Esimerkiksi Kuopion pelastusopistolle ei ole budjetoitu ensi vuodelle rahoitusta pelastajakoulutuksen lisäämiseksi.

Sosiaali- ja terveysuudistuksen myötä pelastusalan hallinto siirtyy uusille, perustettaville alueellisille hallinnonyksiköille. On tärkeää, että muutosvaiheessakin ja sen jälkeen huomioidaan alan koulutuksen tarvitsema rahoitus. Palomiesten rekrytoinnissa on ollut jo nyt haasteita. On tärkeää, että alan houkuttavuus säilyy ja alalle opiskelevia löytyy.

Kun vielä huomioidaan, että Kevan tietojen mukaan vuosina 2000 – 2015 eläköityneistä palomiehistä 40 % eläköityi fyysisien vaivojen takia ja näiden keski-ikä oli 51,5 vuotta, niin tilanne on huolestuttava.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *