Rajan läpi voi tulla ja mennä miten vaan koronasta välittämättä!

Iltalehti uutisoi 30.8.2021 Tornion rajan erikoisista koronakäytännöistä. Tartuntatautilain mukaiset velvoitteet koskevat kaikkia. Rajalla ei kuitenkaan katsota koronatodistuksia tai testata kävelijöitä tai pyöräilijöitä. Tornion kaupungin johtava lääkäri toivoo Iltalehden uutisen mukaan, että ”että kevyenliikenteenväyliä käyttävät henkilöt ovat paikallisia, joilla on nämä rajan ylittämisen edellytykset tiedossa, kuten vaatimus kahdesta rokotteesta.”

Kävin itse Suomen ja Ruotsin rajalla Torniossa viime viikolla perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokoontuessa Torniossa kesäkokoukseen. Katselin Suomen puolelta rajaa näkyviä kahta tarkastuspistettä, joista kulki autoliikenne. Hämmästykseni oli suuri, kun näiden läheisyydessä kulki kaksi kevyenliikenteenväylää, joissa kummassakaan ei ollut minkäänlaista valvontaa. Ihmisiä kulki kävellen, pyörällä ja mopoilla edestakaisin. Osa näytti käyvän kauppaostoksilla rajan toisella puolella, osa lenkkeilemässä, osa muuten vaan kulkemassa.

Kumpaakaan kevyenliikenteenväylää ei valvottu mitenkään, eikä ketään pysäytetty koronatodistuksen tai testin takia. Kukaan ei tiedä tai valvo, onko näillä kulkijoilla kaksi rokotetta, jo sairastettu korona tai menevätkö he omaehtoisesti testiin tai karanteeniin.

Ei matkustusrajoituksia, mutta tartuntalain mukaisia velvoitteita

EU- ja Schengen-maista saapuville ei ole matkustusrajoituksia, mutta tartuntatautilain mukaiset velvoitteet koskevat kaikkia Suomeen saapuvia.

Valtioneuvosto on määritellyt tiettyjä maita ja kuntia matalan koronariskin maiksi ja kunniksi, joista ei edellytetä koronatodistusta tai testiä. Ruotsin kunnista näihin kuuluu tällä hetkellä vain Ylitornion kunta. Kaikki muut Ruotsin kunnat, kuten Haaparanta kuuluvatkorkean riskin alueisiin.

Tällä hetkellä korkean riskin maista tai kunnista Suomeen tulevien tulee pyydettäessä esittää koronatodistus ja/tai osallistua pakolliseen koronavirustestiin. Koronavirustestin voi tehdä myös oleskelu- tai kotikunnassa 24 tunnin sisällä ja toinen testi 3-5 vuorokauden kuluessa maahan tulemisesta. Tämän lisäksi testitulosta odottaville suositellaan vapaaehtoista karanteenia.

THL:n mukaan testeissä käyminen on pakollista, myös näille kevyenliikenteenväyliä rajan ylittäville. Miten tätä valvotaan? Mikä on sellainen pakko, jota ei voida valvoa ja jonka rikkomisesta kukaan ei tiedä mitään.

Kunnalle ei saa tulla kohtuutonta taakkaa

Tällaisen valvominen on pienelle kunnalle valtava rasite. Tornio on 20 000 asukkaan kunta ja kyseessä oleva raja Suomen vilkkaimpia. Jos kunnalla ei ole resursseja huolehtia itse tällaisista velvoitteista, tulee valtion auttaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *