Kuopion budjetin kuulumisia

Talousarviokeskustelu käy Kuopiossa vilkkaana. Kaupunginhallitus jo käsitteli asiaa ennen valtuuston käsittelyä. Talousarviota on Kuopio vienyt eteenpäin maininnalla, että kaupunkilaisten hyvä arki turvataan. Hallituksessa nousi esille budjetin muutostarpeita. Kouluasiat ja vanhustenhoidosta huolehtiminen koettiin tärkeäksi. Alkuperäinen esitys olisi lakkauttanut terveyskioskit, mutta onneksi niiden toimintaa esitettiin jatkettavaksi. Asukastupa- ja pitäjäraatien toimintaa pidetään tärkeänä. Asukastupa, pitäjäraatien ja lähidemokratiatoimintaan olisin toki halunnut enemmänkin rahallisesti panostaa. Nämä tuntuvat merkittävimmin haja-asutusalueilla ja maaseudulla.

Omaishoidon merkitystä ei kannata vähätellä. Esitin lisättäväksi 200 000 euroa omaishoidon tukeen käytettäväksi ja kriteerien tarkistukseen. Tämä esitykseni ei saanut kaupunginhallituksessa kannatusta. Eniten yllätyin Kuopion perusturva- ja terveyslautakunnan sosiaalidemokraatteja edustavan puheenjohtajan kylmäävästä kommentoinnista Savon Sanomissa 24.11, että määrärahat ovat olleet riittäviä. Omaishoitajilta ja omaishoidettavilta tulevan palautteen perusteella olen eri mieltä puheenjohtajan kanssa. Olisi suunnattoman tärkeää käydä läpi tuen saannin perusteet. Eri kunnissa tuen saamisen edellytykset vaihtelevat. Väitän, että Kuopiossa tukea myönnetään tiukoin perustein. Monessa muussa kunnassa kriteerit eivät tunnu olevan niin tiukat.

Esitin myös poistettavaksi rahallisen valtuustoryhmien vuosittaisen tukemisen eli 73 000 euroa. Perussuomalaiset eivät ole tätä puoluepoliittista tukea nostaneet. Tukea ovat muut vaaleissa valitut puolueet käyttäneet. Lisäksi esitin poistettavaksi 75 000 euroa johtamisjärjestelmän lisääntyneistä palkkakuluista. Samoin esitin poistettavaksi 50 000 euroa moottorikelkkareitistön rakentamisen määrärahoista. Tätä esitystäni hallituksessa tuki vasemmiston ja vihreiden edustaja.

Perussuomalaiset haluaisivat vähentää kiintiöpakolaisten määrää edellisvuodesta. Ainakaan hallituksessa muut puolueet eivät tukeneet tätä esitystä. Lopullisesti valtuusto käsittelee budjetin. Ensimmäisessä kokouksessa keskustellaan ja kerrotaan mahdollisista muutosesityksistä. Toisessa kokouksessa suoritetaan sitten mahdolliset äänestykset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *