Kuinka varmistetaan, ettei Afganistanista Suomeen evakuoiduilla henkilöillä ole yhteyksiä terroristijärjestöihin

Suomi on evakuoinut Afganistanista 413 henkilöä. Etukäteen evakuoitavien lukumäärää arvioitiin huomattavasti pienemmäksi. Valtioneuvoston selonteon (VNS 7/2021 vp) mukaan evakuoitavia piti olla 170. Määrä on siis kasvanut 243 henkilöllä alkuperäisestä suunnitelmasta. Evakuoitujen joukossa on ollut ainakin Suomen kansalaisia, oleskeluluvan saaneita, lähetystön työntekijöitä sekä EU:hun ja Natoon liittyvää henkilöstöä. Evakuoinneissa Suomeen tuli humanitaarisista syistä myös muitakin henkilöitä, joiden on mahdollista hakea turvapaikkaa Suomesta. Tiedämmekö ketä he ovat.

Terrorismin uhka on olemassa Suomessakin. On erittäin tärkeä varmistua, ettei Suomeen tule terroristiseen toimintaan liittyviä henkilöitä tai henkilöitä, joilla on yhteyksiä terroristijärjestöihin. Vuonna 2015 Suomesta haki turvapaikkaa 32 476 henkilöä. Silloinen sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kommentoi Ylen A2 Turvattomuusillassa, että näistä jokaisen taustat tunnetaan. Myöhemmin Migri kertoi (IS 11.10.2019), että tulijoista suurin yksittäinen profiili oli ollut sotilaskoulutettuja ammattisotilaita. Näitä saattoi uutisen mukaan olla jopa 30 – 40 prosenttia tulijoista.

Brittilehti The Guardian uutisoi 23.8.2021, että evakuoitujen joukossa on ollut henkilöitä, jotka muodostavat ”suoran uhan” Britannialle. Yksi näistä pääsi Britanniaan asti, yksi Saksaan. Ruotsalainen Expressen lehti uutisoi, että ranskalaisten ja yhdysvaltalaisten tiedustelulähteiden mukaan Isisin jäseniä on epäilty soluttautuneen sekä lehtokentälle, että maasta pois pyrkivien afganistanilaisten siviilien joukkoon. Miten ja kuinka tarkkaan varmistettiin Afganistanin evakuoinneissa, ettei evakuointilentojen yhteydessä Suomeen ole tullut tai ole myöhemmin tulossa henkilöitä, joilla on yhteyksiä terroristijärjestöihin tai ovat osallisena terroristisessa toiminnassa? Tästä tein kirjallisen kysymyksen vastuuministerille.

On varmistettava, ettei terroristeja ja Talibanin jäseniä pääse Suomeen

Suomi on lähettämässä aseistettuja sotilaita Afganistaniin turvaamaan siellä olevien suomalaisten ja suomalaisille töitä tehneiden pääsyn evakuointilennoille. On hyvä, että evakuointilento järjestetään ja suomalaiset saadaan maasta pois.

Vuoden 2015 kriisissä Suomesta turvapaikkaa hakijoista erottui yksi ja suurin joukko, jotka olivat sotilaita. Tällaisissa kriisitilanteissa suurin ja näkyvin joukko pitäisi olla naiset, lapset, vanhukset ja vammaiset. On kuitenkin vaara, että tällaisessa kaoottisessa tilanteessa terroristit, Isisin tai Talebanin jäsenet käyttävät kaaosta hyväkseen.

Kabulin lentokentällä on varmasti kaoottinen tilanne, mutta siitä huolimatta suomalaisten turvallisuutta ei saa vaarantaa tuomalla tänne yhtään terroristia. Miten tämä varmistetaan, kysyin eduskunnan istunnossa ministeri Haavistolta. Tämä kysymys on varmasti monen mielessä. Terroristien tuominen Suomeen olisi raskas virhe, eikä sellaisia virheitä voida tehdä.

Ulkoministeri Haavisto otti kysymyksen ja huolen tosissaan ja vakuutti, että kaikki voitava tehdään. Toivottavasti näin on, eikä äkkinäisillä päätöksillä paikan päällä vaaranneta Suomen ja suomalaisten turvallisuutta.