Riittääkö vuodepaikkoja?

Kunnissa ja maakunnissa on oltava riittävästi vuodeosastopaikkoja.

Koti on jokaiselle tärkeä paikka ja onkin tärkeää, että mahdollisuuksien mukaan henkilö saa hoitoa kotiin. On kuitenkin tilanteita, että kotona ei pärjää. Vuodeosastoja tarvitaan esimerkiksi, kun potilaita jatkohoidetaan toimenpiteiden jälkeen ennen kotiuttamista.

Kuitenkin vuodeosastopaikkoja ei ole tarpeeksi. Kunnat ovat voineet lakkauttaa osastoja tai omassa kunnassa ei aina ole vapaita paikkoja. Hoitajat joutuvat kyselemään muista kunnista, minne potilas mahtuu, vai mahtuuko.

On kuntia, joissa on lähes aina sellainen tilanne, etteivät kaikki vuodeosastopaikkaa tarvitsevat kuntalaiset mahdu oman kunnan osastoille. Välillä tulee tilanteita, että vuodeosastolla suositeltu jatkohoito ei toteudu, koska ei ole paikkoja. Potilas joudutaan näissä tapauksissa kotiuttamaan suoraan kotiin.

Näyttää sille, että ei ole tilastoja, kuinka moni vuodeosastopaikkaa tarvitseva on jouduttu siirtämään tai kotiuttamaan suoraan kotiin, koska kunnissa ei ole ollut vuodeosastoilla paikkaa. Palautteen perusteella tätä tapahtuu.

Tein kirjallisen kysymyksen, kuinka on varmistettu ja kuinka aiotaan varmistaa vuodeosastopaikkojen riittävyys ja kuinka tilannetta valvotaan sekä miten mahdollinen sote-uudistus vaikuttaa.

Kuntaliitoskuntien osalta selvitettävä soten vaikutuksista

Pidän vaikutusarviointeja tärkeinä. Erityisen merkittäviä ne ovat, kun tehdään Suomen historian suurinta hallinnon uudistusta. Sote-uudistus vaikuttaa hallinnollisesti siten, että lähikuntapäättäjät eivät enää olekaan päättämässä kunnan terveys- ja sosiaalipuolen asioista. Päätöksenteko siirtyy kauemmas.

Kuntaliitoksia tehdessä vaikutusarviot kuntalaisiin, yrityksiin ja muihin liittyviin asioihin ovat tärkeitä. Valitettavasti kuntaliitoksissa ei aina ole tehty riippumattomia tai puolueettomia vaikutusarvioita. Joskus esimerkiksi eroista liittyvien kuntien maapolitiikan osalta on saatettu todeta vain sen olevan erilaista.

Kuntaliitoksen tehneiden kuntien osalta on hyvin vähän tarkasteltu liitoksen jälkeisiä vaikutuksia ja verrattu niitä vastaaviin itsenäisinä pysyneisiin kuntiin. Sote-uudistus vaikuttaa myös kuntaliitoskunnissa. Kuntalaisille nämä vaikutuksien arvioinnit ovat tärkeitä.

Tein ministerille kirjallisen kysymyksen, kuinka tarkastellaan kuntaliitoskuntia ja millaiset vaikutusarvioinnit tehdään jo aiemmin kuntaliitoksen tehneiden kuntien osalta liittyen mahdolliseen sote-uudistukseen.

Liitoskuntien palveluita ei pidä supistaa tarpeettomasti

Olen huolissani Juankosken poliisiaseman lupapalvelujen sulkemisesta vuoden 2020 loppuun asti. Jatkosta ei ole tehty päätöstä. Poliisiaseman lupapalveluiden sulkemista perustellaan koronakriisillä, koska lupapalveluiden odotustilat ovat ahtaat.

Lupapalveluiden asiakaspalvelu on hoidettu kaksi kertaa kuukaudessa yhtenä päivänä viikossa Kuopion poliisiaseman henkilökunnan avulla.

Palveluille on kysyntää

Juankoskella on ollut kysyntää erityisesti henkilökorttien uusimisille.  Lähimmät poliisin lupapalveluita tarjoavat poliisiasemat sijaitsevat Kuopiossa, johon on matkaa 62 km, Outokummussa, johon on matkaa 60 km ja Iisalmessa, jonne on matkaa 96 km. Asiointimatka voi olla varsinkin autottomalle ja iäkkäälle hankala.

Katoaako liitoskuntien palvelut?

Palvelut keskittyvät entistä enemmän suurempiin keskuksiin. Jos maaseudulla ja haja-asutusalueilla ei ole tiettyjä palveluita, ihmiset eivät pysty asumaan tai yrittämään siellä. Väestön ikääntyessä palveluiden tarve kasvaa. Ikääntyvän väestön voi olla hyvin vaikeaa hakea palveluita kaukaa. Juankosken kaupungista tuli vuonna 2017 osa Kuopion kaupunkia kuntaliitoksen myötä. 

Myös Juankosken poliisiaseman lupapalvelut olisi mahdollista avata koronaturvallisesti muuttamalla palvelu toimimaan vain ajanvarauksella.

Tein asiasta kirjallisen kysymyksen, jossa kysyin, onko Juankosken poliisiaseman lupapalvelut mahdollista avata uudelleen toimimaan kuten aikaisemmin, kahtena päivänä kuukaudessa esimerkiksi ajanvarauksella ja miten Juankosken poliisiaseman normaali toiminta jatkossa turvataan samalla palvelutasolla kuin aiemminkin.